Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beatles története

 

The Beatles

The Beatles
The Fabs.JPG
Az együttes 1964-ben.
Fenn: John Lennon, Paul McCartney
Lenn: George Harrison, Ringo Starr
Információk
Eredet Liverpool,  Egyesült Királyság
Aktív évek 1960 – 1970
Műfaj Rock, pop
Kiadó EMI, Parlophone, Capitol, Odeon, Apple, Vee-Jay, Polydor, Swan, Tollie, UA
Kapcsolódó előadók The Quarrymen, Plastic Ono Band
Tagok
John Lennon (elhunyt)
Paul McCartney
George Harrison (elhunyt)
Ringo Starr
Korábbi tagok
Stuart Sutcliffe
Pete Best

 
A The Beatles együttes weboldala

A The Beatles egy angol rockzenekar volt, a rockzene legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, akik 2004 végéig világszerte több mint 1,3 milliárd lemezt adtak el – többet, mint bárki más. A művészetek bármely ágát is nézzük, kevesen voltak, akik népszerűségükhöz, kritikai elismertségükhöz és széles körű kulturális hatásukhoz mérhetőek.

A Beatles tagjai John Lennon (ének, vokál, ritmusgitár, billentyűs hangszerek), Paul McCartney (ének, vokál, basszusgitár, zongora), George Harrison (ének, vokál szólógitár) és Ringo Starr /eredeti nevén Richard Starkey/ (dob, vokál) voltak; mindannyian az angliai Liverpoolban született.

John Lennon 1956 nyarán alakította a The Quarrymen nevű skiffle zenekart. 1957. július 6-án egy rendezvényen léptek fel és ekkor találkozott Paul McCartneyval, aki hamarosan csatlakozott hozzájuk. 1958-ban egy ifjú gitáros, George Harrison került az együttesbe, amely különböző neveken játszott. 1960-ban Hamburgba utaztak, ahol megállapodtak a The Beatles név mellett. Stuart Sutcliffe ekkoriban, 1960–61-ben szintén velük játszott, és hatással volt megjelenésükre, stílusukra. Menedzserként időnként Allan Williams vagy Sam Leach dolgozott velük, amíg 1962-ben Brian Epstein véglegesen át nem vette ezt a szerepet.

Segítségével szerződtek az EMI lemezkiadó Parlophone csoportjához. Az ekkor már két éve velük játszó, Pete Best nevű dobosukat kénytelenek voltak elküldeni, mert a Parlophone zenei producere, George Martin nem volt elégedett a teljesítményével, helyette Ringo Starr került a zenekarba.